Jednym z podstawowych elementów wyposażenia kuchni jest płyta indukcyjna. Nawet jeśli zaliczasz się do osób, które mało gotują i tak będziesz ją używał na co dzień. Jeszcze do niedawna prym wiodła kuchenka gazowa, dziś coraz częściej wybierana jest indukcyjna. Każde z tych rozwiązań ma swoje wady i zalety. Poznaj je, zanim zdecydujesz, jaką chcesz używać!

Płyta indukcyjna – zalety i wady

Wyróżnia ją brak tradycyjnych palników czy grzałek, a mechanizmem wytwarzającym ciepło jest pole magnetyczne. Energia elektryczna w kuchence indukcyjnej zamieniona została na energię cieplną. Gotowanie na niej odbywa się szybko, a przy tym jest bardzo bezpieczna w użytkowaniu. Kiedy tylko ściągniesz garnek z płyty, automatycznie odcinany jest dostęp prądu. Ponadto jest ona zawsze chłodna w dotyku. Nawet więc w przypadku, gdy zapomnisz wyłączyć kuchenkę, odchodzi ryzyko poparzenia się, co z kolei będzie istotnym argumentem, jeśli w domu są małe dzieci. Oprócz tego płyta indukcyjna generuje minimalistyczne straty ciepła i może mieć dodatkowe funkcje – np. timer, wolne gotowanie, roztapianie. Jeśli zdecydujesz się na korzystanie z niej, weź pod uwagę, że będziesz musiał także wyposażyć w specjalne garnki do przygotowania dań na niej oraz czajnik.

Płyta gazowa – zalety i wady

To rozwiązanie znane od lat i możliwe tylko, jeśli w mieszkaniu albo domu istnieje podłączenie do gazu. Kuchenka gazowa wyposażona jest w klasyczne palniki o różnej wielkości i liczbie, a pod każdym z nich umieszczony jest specjalny zawór kontrolujący przepływ paliwa. Do sterowania płyty wykorzystuje się pokrętła. Dzięki nim następuje dopływ gazu ziemnego, propan-butanu czy innej substancji lotnej (która się spala, tworząc płomień) lub odcięcie jej. Współczesne kuchenki gazowe są znacznie bezpieczniejsze niż ich poprzedniczki. Jeśli zgaśnie płomień, to dopływ gazu jest automatycznie odcinany. Oprócz tego w wielu modelach zamontowane są specjalne blokady bezpieczeństwa w pokrętłach. Takie rozwiązanie z pewnością przyda się, gdy w domu znajdują się dzieci.

Kuchenka gazowa czy indukcyjna?

Pierwsza z nich w zasadzie od razu nadaje się do pracy, bez konieczności wcześniejszego nagrzania, a gotowanie jest możliwe zaraz po uruchomieniu palnika. Kuchenka gazowa pozwala również precyzyjnie regulować wielkość płomienia oraz zastosować różnego rodzaju garnki, patelni czy czajniki – naczynia stalowe, żeliwne, emaliowane. Gaz jest również tańszym źródłem energii, a gdy zabraknie prądu, nadal masz na czym przyrządzić obiad.

Płyta gazowa jest trudniejsza w czyszczeniu i mniej wydajna energetycznie (znaczna część ciepła podczas gotowania ucieka do otoczenia). Musi być zainstalowana daleko od drzwi, okna, materiałów łatwopalnych czy otworów wentylacyjnych. Jeśli jednak chcesz zaoszczędzić czas i szybko gotować, lepszym wyborem jest kuchenka indukcyjna. Ponadto jej obsługa jest intuicyjna – dzięki panelowi sterowania jesteś w stanie precyzyjnie wybrać określone ustawienia. Oprócz tego model na indukcję ma wiele innych funkcji, łatwiej go utrzymać w czystości oraz jest bezpieczniejszy w użytkowaniu. Wybór należy do Ciebie, a my dajemy dodatkowo możliwość zaprojektowania kuchenki wolnostojącej! Przekonaj się sam!